< Terug

Uitroeptekens: niet te kwistig ermee

Uitroeptekens

Te veel uitroeptekens is interpunctie op steroïden. Leestekens zijn essentieel, maar correct gebruik van uitroeptekens blijkt voor sommigen een moeilijke opgave.

Neem nu de Amerikaanse president: een grote liefhebber – a huuuuuuge fan – van het uitroepteken. Hij zou het in 76 procent van zijn tweets gebruiken.

Waarom ook niet? De inhoud is doorgaans ondergeschikt aan de doelstelling: aandacht krijgen, zichzelf ophemelen, gezwollen uitspraken doen … Met uitroeptekens zet hij zijn mannetjesputtertaal extra kracht bij, wellicht om die verwijfde goudfazantkuif te compenseren.

Trump is helaas niet de enige die uitroeptekens ejaculeert. De luidkeelse opmars van het interpunctiemormel zal wel iets te maken hebben met de sociale media: brullen om op te vallen tussen al het andere gebrul.

Trop is te veel

Koop nu!!! Alleen hier te verkrijgen!!! Laatste kans!!!

Als ik zoiets lees, grijp ik spontaan naar mijn oren. Het geschreeuw spat van het scherm, alsof iemand door een megafoon staat te gillen. Drie uitroeptekens zijn er sowieso twee te veel. Eentje mag, als je het juist gebruikt. Maar niet na elke zin, en al helemaal niet in veelvouden.

Leestekenverspilling

Het lucullisch gebruik van leestekens is een vrij recent, doch bijzonder irritant verschijnsel. Ooit sprongen we er spaarzaam mee om. We plaatsten een vraagteken achter een vragende zin. En we schreven een uitroepteken om een emotie weer te geven: van boosheid en enthousiasme tot verbazing en angst. Vandaag zijn we zo kwistig met leestekens dat ze hun meerwaarde verliezen.

Stop er dus mee, tenzij je wil trompetten à la Trump.

Kleine letters graag

Ook met kapitaalschrift strooien we als ware het confetti in een carnavalsoptocht. Van te veel hoofdletters krijgt je lezer een punthoofd. Omdat de letters op elkaar lijken, leest een tekst in hoofdletters moeilijker.

Bovendien komt kapitaalschrift ook lawaaierig en opdringerig over – het tegengestelde van wat je wil bereiken. Mijn advies: vraag je bij elk uitroepteken af of het écht nodig is. Zo niet, dan schrap je het. Heerlijk toch, ballastvrije teksten!*

*Zoveel enthousiasme verdient een uitroepteken.