< Terug

Dood aan nodeloos spatiegebruik!

Spatiegebruik

Het loopt de spuigaten uit met onjuist spatiegebruik. Je ziet vaak ten onrechte een spatie tussen delen van samengestelde woorden. En dat terwijl je in het Nederlands samenstellingen van twee of meer woorden zoveel mogelijk aan elkaar schrijft. Aaneen. In één woord. Zonder nodeloze spatie die tot lachwekkende en schrijnende misverstanden leidt.

  • Eet kamer is een bevel om de kamer op te eten. De eetkamer is de plek waar je een maaltijd nuttigt.
  • Speelterrein voor twee tot zes jarigen is een veld waar uitsluitend jarigen mogen spelen. Minimaal twee en maximaal zes feestneuzen die samen een heuglijke dag doorbrengen. Lijkt me vergezocht. Een speelterrein voor twee- tot zesjarigen dus.
  • Een lange afstandsloper is een sportieveling van 1,90 meter. Een langeafstandsloper loopt lange afstanden, ongeacht zijn lengte.
  • Rode wijnglas is een rood glas om wijn uit te drinken. Bedoel je een glas voor rode wijn? Dan is het een rodewijnglas, het zusje van een wittewijnglas.

Ik ben niet de enige muggenzifter die zich stoort aan buitensporig spatiegebruik: check deze link voor hilarische voorbeelden.

Geen spatie gebruiken, wel een koppelteken

Schrijf je dan álle samenstellingen zonder spatie in één woord? Nee, dat zou te gemakkelijk zijn. In sommige gevallen zet je een koppelteken tussen de woorden:

  • bij klinkerbotsing: milieu-inspectie (versus milieuorganisatie, milieuverslag, …)
  • bij lange samenstellingen: hogedruk-gasslang (om de leesbaarheid te bevorderen)
  • bij samenstellingen die eindigen met een symbool, letter of cijfer: nummer 1-prioriteit, vitamine C-kuur
  • bij samenstellingen met uitheemse woorden: a-capellagroep (versus: a capella), haute-couturezaak (versus: haute couture)

En hier houden de uitzonderingen helaas niet op. Geen nood: de woordenlijst van de Taalunie biedt uitkomst bij twijfel over spaties en koppeltekens in samenstellingen.

Andere optie: schotel je tekst aan mij voor. Ik controleer spatiegebruik en 101 andere dingen.