Proeflezen = zeker wezen. Persbericht, artikel of manuscript geschreven? Graag nog een finale check-up voor publicatie? Laat je tekst dan proeflezen. Denk eraan: zelfs de beste schrijvers zien soms foutjes over het hoofd.
Verwar proofreading zeker niet met redigeren: bij eindredactie komt veel meer kijken. Proeflezen is simpelweg een laatste blik op je tekst voor je hem loslaat op je doelpubliek. Je proeflezer spert zijn geoefende kijkers wagenwijd open. Om zo missers op te sporen waar je zelf overheen leest. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Dat zit zo: je hersenen vullen voor jou in wat ze denken dat er staat. Een overbodig of ontbrekend leesteken, twee keer hetzelfde woord na elkaar … je leest er los overheen. Ik gelukkig niet.
Snel screenen
Bij proeflezen check ik:
- hyperlinks (in digitale teksten): verwijzen ze naar de juiste site?
- aanspreking: consequent gebruik van u of je doorheen het document
- woordafbreking: zijn woorden juist gesplitst aan het einde van een regel?
- tikfouten: een of meer verkeerde letters, bijvoorbeeld door te snel te typen
- lay-out: zien gelijkwaardige titels er overal hetzelfde uit? Is er voldoende witruimte tussen de regels?
Grondig verbeteren
In principe vallen spelfouten en grammaticale flaters niet onder proeflezen. Is je brontekst van goede kwaliteit, maar bespeur ik toch taalfouten? Dan verbeter ik die in één ruk door. Als er meer schaafwerk nodig is, stel ik voor om je tekst te redigeren.
Prijskaartje
Ik hanteer een prijs van 50 euro per pagina A4 (ongeveer 2400 tekens). Zeg nu zelf: voor dat bedrag riskeer je toch geen fouten die je een slordig imago opleveren?
Krijg een loepzuivere proefdruk.