< Terug

Wollige woordkitsch

Ambtenarees: afkicken graag

Een van mijn grootste taalergernissen is het gebruik van ambtenarees: ouderwetse woorden en nodeloos ingewikkelde constructies in geschreven taal. Jammer genoeg duikt de taalkwaal niet alleen op in teksten van juristen, boekhouders en staatsdienaars – typische aanhangers van stoffige parolen zoals aangaande, betreffende, alsmede en gaarne. Veel mensen denken dat het geschreven woord plechtstatig moet zijn om serieus genomen te worden. Niets is minder waar: het komt dikdoenerig over en brengt je lezer in de war. Hoog tijd om ambtenarees te verbannen!

Van saai naar simpel

Oubollige woorden maken je tekst formeel en omslachtig. Ze hebben het effect van een slaappil op je lezer, zodat je boodschap verloren gaat. De oplossing: schrijf zoals je spreekt. Gebruik frisse, hedendaagse synoniemen. En hou het kort en helder. Een voorbeeld van hoe het niet moet:

‘Uw schrijven de dato 4 maart aangaande de enquête, welke ik heb bijgesloten, noopt ondergetekende wederom tot een respons.’

Dezelfde boodschap in een verstaanbaar jasje:

‘Uw brief van 4 maart over de bijgevoegde enquête dwingt mij om te antwoorden.’

Vraag je je af welke woorden nog tot de kromtaal behoren? En wil je ze in de toekomst graag uit je teksten weren? Op Onze Taal vind je alternatieven voor ouderwets Nederlands en ambtenarees.

Geen tijd of zin om zelf je teksten af te stoffen? Vertrouw dan op de plumeau van je copywriter!