Iedereen wordt graag beleefd en correct aangesproken. Toch lappen veel mensen de etiquette aan hun laars.
Ze verifiëren de naam van de ontvanger niet. Ze noemen je ‘meneer’ terwijl je ‘mevrouw’ bent. Of ze hanteren een formele aanspreking in hun e-mails, om dan op een luchtig toontje over te schakelen.
Wil je je lezer niet op de kast jagen? Begin je e-mail dan met de juiste aanhef.
Formele e-mail
Bij een formele e-mail hoort een dito aanspreking. Omdat ‘Geachte’ nogal stroef en ouderwets klinkt, schrijf je beter gewoon ‘Dag’, gevolgd door ‘meneer’ of ‘mevrouw’ en de familienaam van de ontvanger. Zoals in: Dag mevrouw Van der Auwera.
Ken je alleen het geslacht? Dan wordt het ‘Dag meneer’ of ‘Dag mevrouw’. Als je de familienaam en het geslacht niet kent, schrijf dan ‘Dag meneer of mevrouw’.
Tip: achter de aanspreking in je e-mails hoef je geen komma te zetten, maar het mag wel. Zorg er gewoon voor dat je consequent bent. Plaats je een komma na de e-mailaanhef? Dan volgt er ook eentje na de groet onderaan.
Informele e-mail
Een informele e-mail mag je gerust aanvangen met ‘Dag’ of ‘Goeiemorgen’, gevolgd door de voornaam. Ben je niet zeker of je ontvanger een formele of informele aanspreking verkiest?
Ga dan voor de (veilige) dubbele optie:
Dag mevrouw Van der Auwera
Dag Peggy
Ken je noch de naam, noch het geslacht? Dan is een neutrale aanspreking op zijn plaats. Bijvoorbeeld ‘Dag lezer’ of ‘Dag collega’.
Het irritante ‘beste,’ is not done. De ontvanger is niet jouw beste en al helemaal geen komma.
E-mailetiquette omvat natuurlijk veel meer dan de juiste aanspreking. Krijg je er zelf kop noch staart aan? Besteed je e-mails dan uit aan iemand die wél weet hoe de vork in de steel zit: je ‘beste’ copywriter Peggy.